הן יכולות להיות שחורות, אדומות או צהובות, גדולות או קטנות מאד. הנמלים אשר נכנסות למטבח שלנו מחפשות אחר אוכל זמין והן נחושות למצוא אותו. זמן קצר לאחר הגעת הנמלה הראשונה נראה שביל לא מחמיא של שורת נמלים חרוצות. הנמלים ידועות כנחושות מאד ולכן הדברת נמלים במטבח תהיה הפתרון שישמור על האוכל שלנו ועל תחושה נעימה בבית.
כדאי לדעת כי לא תמיד ישנו קשר בין רמת הניקיון במטבח לבין הימצאות הנמלים. אנחנו יכולים לעשות מאמצים רבים לסגור את קופסאות האוכל, להימנע משאריות והן עדיין ימצאו גרגר פה וגרגר שם. ניסיונות עצמאיים לסלק את הנמלים כולל ניקיון, שימוש בשמנים ביתיים טבעיים או תבלינים, מתגלים בדרך כלל כלא יעילים ולכן יש צורך בהדברה.
✔️ הגעה מהירה מרגע ההזמנה
לנמלים יש חוש ריח מפותח, והן מזהות ריח של מזון ממרחקים גדולים. באופן טבעי, המטבח הוא יעד אטרקטיבי לנמלים – יש בו מזון בשפע. נמלה שגילתה אוכל במטבח שלכם, תסמן לשאר הנמלים בקן להגיע גם כן, ומכאן הדרך לפשיטה נרחבת במטבח שלכם – קצרה.
הגורמים הבאים עלולים להביא לפלישת נמלים במטבח:
√ פירורים שנותרו על השיש, על השולחן או מתחתיו.
√ משקאות או רטבים שנשפכו ולא נוקו באופן מיידי.
√ כלים מלוכלכים שנותרים בכיור או בשיש לאורך זמן.
√ מכלי מזון שאינם אטומים.
√ ברז מטפטף או מדיח שנשאר רטוב.
הנמלים מתגוררות בממלכה בקן שלהן אשר נמצא בתוך האדמה. הן חיות כ"שבט" ומטרתן היא לשרת אחת את השנייה. לכן, הן מחפשות מקור מזון טוב וככל שהן יוצאות עם יותר גרגרים כך מגיעות יותר נמלים למקום. מעבר לכך שהן פועלות עם מטרה אחת, הן רבות ולכן חיסול של הנמלים שנראות לעין לרוב לא עוזר.
ברגע שאנחנו מזהים נמלים קטנות על השיש עלינו לדעת כי יכול להיות שהן עשו דרך ארוכה עד שהגיעו אלינו. למעשה, הן יכולות לעשות גם דרך של 500 מטרים מהקן שלהן עד לבית שלנו. ריסוס של השיש, שימוש בחומרים טבעיים במטבח ושטיפה, לא יעזרו כיוון שבקן ישנן עוד נמלים רבות שרוצות להגיע אלינו ולשרת את הממלכה.
אם ניסיתם להיפטר מנמלים בעבר, אתם בוודאי יודעים שמדובר במשימה מאתגרת. אז איך נפטרים מנמלים על השיש והאם יש אמצעי הדברה ביתיים שיכולים לסייע?
תוכלו לנסות את השיטות הבאות, אך יש לציין כי רק טיפול מקצועי במקרה של נמלים יבטיח שהן לא יחזרו אליכם שוב אחרי תקופה די קצרה:
√ חומץ לבן: הכינו תערובת המורכבת מחומץ לבן ומים ביחס שווה, ושפכו על השיש.
√ לימון: השתמשו במיץ הלימון כדי לשבש את חוש הריח של הנמלים. את המיץ יש לרסס במסלולי ההליכה של הנמלים.
√ שמן עץ התה: מהלו 10 טיפות של שמן עץ התה עם 2 כוסות מים, ורססו את התערובת בחריצים, בקירות ובפינות החדר.
√ פיתיונות ג'ל ופיתיונות גרגירים: הפתרונות הטבעיים שמנינו קודם יכולים לסייע כשמדובר בנמלים בודדות פה ושם. במידה ומדובר בפלישה נרחבת, רק הדברה מקצועית תועיל. האפשרויות המובילות הן הדברה באמצעות פיתיונות ג'ל או גרגירים, שניתן לרכוש גם באופן עצמאי.
אפשר לראות סוגים שונים של נמלים אך במטבח בדרך כלל נראה נמלים קטנות ושחורות. אין קשר בין הגודל לבין מידת הנזק וגם נמלים זעירות במטבח יכולות לחדור אל כלי הסוכר, לתוך הקמח ולגרום לנו לאי נעימות. המטרה שלנו היא לטפל בהן ביעילות ולדאוג לטפל גם במקור ממנו הן הגיעו.
ניסיון לחסל נמלים קטנטנות במטבח בלי לעקוב אחריהן ובלי לטפל בקן עצמו מתגלה במהרה במיותר. בעבר אנשים התייאשו מהנמלים במהירות אך היום ישנן שיטות מתקדמות לטפל בהן וכל זאת בלי לגרום לנו, לילדינו או לחיות המחמד שלנו כל נזק.
במדינת ישראל ידועים כ-398 מינים ותתי-מינים שונים של נמלים. רוב המינים מעדיפים לחיות בחוץ, אך חלקם פולשים לבתי-מגורים וחיים בסביבת האדם.
אם מצאתם נמלים קטנות מאד בתוך הבית שלכם, הן ככל הנראה משתייכות לאחד מהסוגים הבאים:
סוג הנמלה | תיאור ופרטים נוספים |
נמלת מורית | משפחת הנמלה המורית מונה כ-360 סוגים של תתי-מינים. גודלה אינו עולה על 2 מ"מ, צבע גופה צהוב בהיר. המורית חודרת לבתים ולמפעלי מזון דרך סדקים בקירות, מרווחים בדלתות או דרך הצנרת. |
נמלת האצנית | משפחנת האצנים מונה כ-150 מינים שונים. זוהי נמלה תזזיתית ומהירה במיוחד, ולכן היא ידועה גם בכינוי "נמלה משוגעת". צבע גופה שחור או צהוב, וגודלה נע בין 2.5-3 מ"מ. |
נמלת האש הקטנה | נמלת האש ידועה גם כ"נמלת החשמל" החלה להתפשט בישראל בשנים האחרונות, והיא גורמת לעקיצות מגרדות וכואבות במיוחד. גודלה נע בין 1.-1.5 מ"מ, וצבע גופה כתום-אדום. |
ישנן מספר דרכים להיפטר מהנמלים אחת ולתמיד. הכוונה בשאלה איך נפטרים מנמלים במטבח היא בדרך כלל איך אפשר להיפטר מהם בלי שהן יחזרו למקום. פתרון אחד הוא ריסוס שנעשה רק על ידי מדביר ובחומרים שאין בהם כל סיכון לנו. בדרך כלל אפשר לחזור לשגרת הבית כשעה לאחר הריסוס, אך בזמן שהוא נעשה יש להיות מחוץ לבית. מדביר טוב יחפש כמובן גם את הקן כדי למנוע מחזרה של הבעיה.
הרחקת נמלים מהמטבח יכולה להתבצע גם באמצעות פיתיון. היום נעשה שימוש בג'ל או גרגירים כשהרעיון שמאחוריו פשוט מאד. הנמלים לוקחות איתן את הג'ל או הגרגרים הרעילים אל הקן שלהן ושם הוא מחסל אותן. הדרך הטובה ביותר באמת להיפטר מהבעיה היא לשלב בין הריסוס לבין הרעל המפוזר כאשר מדביר מקצועי יבחר בחומרים הנכונים שיצליחו לפגוע בנמלים בלי להוות לנו שום סכנה.
ריסוס כימי אמנם יחסל את הנמלים שנמצאות על פני השטח, אבל רק הדברה עם פיתיונות ג'ל תחסל את המושבה כולה:
* הסיבה לכך קשורה למבנה הקן, בו רק המלכה היא זו שמתרבה.
* כשאנחנו מדבירים באמצעות פיתיונות ג'ל רעילים, הנמלים נושאות אותם בחזרה אל הקן, בו המלכה נמצאת.
* אם המלכה תאכל את הפיתיון המורעל, היא תמות, המשך ההתרבות ייעצר והקן ידעך.
* במקרים רבים נהוג לשלב ריסוס כימי בנוסף לפיתיונות ג'ל.
√ ייתכן שיידרשו מספר ניסיונות עד שתצליחו להיפטר מהנמלים במטבח, וברוב המקרים תצטרכו לפנות למדביר מקצועי.
√ כדי להרחיק את הנמלים מהמטבח צריך לנקוט בגישה משולבת, הכוללת ניקיון יסודי של כל חלקי המטבח, אטימת האוכל במיכלים סגורים ושימוש באמצעי הדברה לחיסול הנמלים.
√ ישנן שיטות ביתיות להרחקת נמלים כמו עלי דפנה, חומץ ופלפל שחור. השיטות הללו אינן יעילות כשכמות הנמלים גדולה, או כשמדובר על מתקפה של נמלי אש. במקרים כאלה הפתרון הוא הדברה באמצעות ג'ל.
נמלים מגיעות לאזור המטבח בחיפוש אחר מזון. הדרך הטובה ביותר להיפטר מהן, היא למנוע את הגעתן מלכתחילה. תוכלו לעשות זאת בכמה אמצעים פשוטים:
1. איטום חורים וסדקים בקירות ובמשקופים, מהן הנמלים נכנסות.
2. נקו במרץ כל נקודה בה הנמלים עברו. הניקיון יסיר את ריח הפרומון שהן משאירות כדי שנמלים אחרות יעקבו אחריהן.
3. נסו לעקוב אחר השיירה עד לקן עצמו, וחסלו את הקן.
נמלים נמשכות לריח מזון ובפרט לפירות, ירקות ופסולת אורגנית. מוקדי הריח שמושכים אותן למטבח כוללים:
1. פירורים ושאריות מזון על משטחי העבודה.
2. פירות שנשמרים על השיש, ולא במקרר.
3. הצטברות שאריות מזון בסיפון הכיור במטבח, או בפתחי הניקוז.
4. אשפה שלא מפונה בזמן (יש לפנות כל ערב), או שאינה שמורה בפח אטום.
5. הצטברות לחות עקב השקיית יתר של עציצים במטבח.
נמלים יכולות לזהות ריח של מזון ממרחקים אדירים, וארונות המטבח הם מקור לריח עז מבחינתן. אם מצאתם נמלים בארונות המטבח, פעלו לפי השלבים הבאים:
1. הוציאו את כל המזון מהארונות. אם יש אריזות מחוררות או נגועות – השליכו אותן לפח.
2. מכיוון שבארונות המטבח מאוחסן המזון שלכם, נימנע מריסוס כימי של הארונות ובמקום זאת נפזר פיתיונות ג'ל.
3. בתום ההדברה, יש להחזיר את המזון בתוך מכלים אטומים. ניתן ליישם חומרים טבעיים להרחקת הנמלים, כמו קינמון, מיץ לימון ושמן מנטה.
המטרה שלנו בהזמנת מדביר היא להצליח לפתור את בעיית הנמלים אחת ולתמיד. מדביר טוב יצליח לתת לנו פתרון לכל העונה והנמלים יפסיקו להגיע לבית. הדברת נמלים במטבח תשלב ריסוס עם פיתיון ופעולות נכונות מצדנו. לא כולם מבינים זאת, אך ניסיונות חיסול עצמיים שכוללים פגיעה בקן ושטיפה של הנמלים, גורמים לבעיה להחמיר. ברגע שהמלכה מזהה מצוקה היא דואגת להתרבות ולהוציא יותר נמלים מהקן כדי לפצות על הפגיעה.
מדביר מקצועי יבחר את השיטה הנכונה והחומרים המתאימים לחיסול יעיל של הנמלים. בנוסף, אנחנו צריכים לנסות לדאוג שהמטבח שלנו יהיה יבש, שלא יהיו מקורות מים ומזון זמינים ולסגור את האוכל הפתוח היטב. הנמלים יודעות למצוא פירורים והן לא מחפשות ארוחה גדולה אלא מוכנות לעבודה קשה ולאיסוף גרגר אחר גרגר.
חיסול הנמלים אחת ולתמיד מתבצע על ידי הדברה בטוחה אשר מחזיקה ברישיון בתוקף לעסוק בתחום. ההדברה תתבצע באמצעים המתקדמים והבטוחים ביותר כך שהנמלים יחוסלו, לא יחזרו ולכם יהיה מטבח נקי ונעים.