סגירת תפריט

חרקי מזון

הדברת חרקי מזון ושמירה על בריאות והיגיינה

אחת הבעיות המטרידות ביותר שכל משפחה וכל מסעדה יכולה לחוות היא חדירה של חרקים לתוך מוצרי מזון שונים. הדברת חרקי מזון היא חשובה, כיוון שהחרקים הללו עלולים להעביר מחלות ולהוות מטרד של ממש. המדבירים של הדברה בטוחה מכירים היטב את הנושא וערוכים לטפל בכל מטרד ובכל בעיה בצורה יסודית. מהם בעצם חרקי מזון? איך מתבצעת הדברה של חרקים כאלה? אילו סוגים של חרקים ניתן למצוא? איזה טיפול יעיל יכול למנוע את הנוכחות שלהם או לסייע בהדברה שלהם? לפניכם כל התשובות.

✔️ הדברה נגד חרקי מזון מחיר החל מ-250 ₪
✔️ תעודת אחריות בסיום ההדברה
✔️ מדביר מוסמך עם רישיון המשרד להגנת הסביבה
✔️ שימוש בטכניקות הדברה מתקדמות ויעילות
✔️ הדברת חרקי מחסן בבית במסעדה או במפעל
 שירות בפריסה ארצית רחבה
לקבלת הצעת מחיר משתלמת חייגו:
055-970-5878

הדברת חרקי מזון במסעדה ובבית

איך מבצעים הדברה נגד חרקי מזון?

הכינוי חרקי מזון כולל בתוכו מספר לא קטן של מזיקים, שכל אחד מהם בנפרד וכולם כאחד עלולים להפוך למטרד במקרה הטוב, ולסכנה בריאותית של ממש במקרה הפחות טוב. עם המזיקים היותר נפוצים ניתן למנות את עש הקמח, השייך למשפחת העשנוריים ונפוץ בחלקים גדולים בעולם. אם אתם רואים חרקים שחורים בפסטה או במקומות אחרים, כנראה שמדובר בעש מסוג זה. הדברת חרקים מתבצעת באמצעות ניקיון יסודי במטבח ובמזווה מצד אחד, וביצוע חיטוי, ריסוס או ערפול מצד שני.

 

    לקבלת הצעת מחיר וייעוץ בחינם חייגו: 055-970-5878 או השאירו פרטים

     

    סוגים שונים של חרקי מזון ומחסן והבעייתיות שלהם

    חרקי מזון הם כאמור חרקים שחודרים לתוך סוגים שונים של מזון. לרוב מדובר בפירות יבשים, קטניות או אבקות וגרגירים כגון אורז וקמח. אחד הבולטים שבחרקים הללו היא חיפושית הקמח המטילה את הביצים שלה בתוך הקמח עצמו או בתוך אורז. טיפול במזיק הזה דורש מקצועיות רבה, הן בזיהוי והן בביצוע פעולות הדברה שונות. מזיק נוסף ולא פחות בעייתי הוא שחרורית הקמח, סוג של חיפושית שניתן למצוא את התולעים שלה בתוך קמח שלא נשמר כהלכה. ניפוי הקמח בצורה מקצועית עשוי למנוע את הנוכחות של מרבית המזיקים בתוכו. בנוסף, שמירה על הקמח באזורים אטומים יכולה לסייע במניעת החדירה שלהם לתוך חומרי הגלם או מזונות יבשים שונים. הדבר נכון הן במטבחים תעשייתיים והן במטבחים פרטיים.

    חרקי מזון נפוצים בישראל

    איך מונעים חדירה של חרקים לתוך מוצרי מזון?

    כאשר חושבים איך למנוע חרקים בקמח או חרקים במזון בכלל, הדבר הראשון שחשוב לדאוג לו הוא איטום. האריזות שבהן מגיעים חומרי הגלם צריכות להיות סגורות הרמטית וגם המקומות שבהם האריזות הללו מאוחסנות צריכים להיות נקיים ושמורים היטב. עם זאת, לא אחת קורה שלמרות המאמצים ניתן למצוא חרקים שחורים באורז ומזיקים שונים בתוך מרכיבי מזון וחומרי גלם אחרים. במסעדות כשרות ובמטבחים כשרים של בתי מלון ובכלל, ממלאים המשגיחים תפקיד עיקרי בשמירה על ההיגיינה. זאת באמצעות ניפוי שיטתי של הקמח, האורז והקטניות. מפתיע לגלות עד כמה פעולות ניקיון והיגיינה שגרתיות יכולות לסייע במצבים הללו.

    חרקי מזון נפוצים

    חרקים במזון – איך מזהים ומונעים אותם ולמה הם בכלל מגיעים?

    אנחנו בחברת הדברה בטוחה רוצים לחלוק איתכם את הידע שלנו כך שתוכלו להפוך להיות מומחים לחרקי מזון. אז אם יש לכם חרקים במזון ספציפי בבית, תוכלו להיעזר במדריך הבא כדי להבין את הדברים החשובים ביותר, כולל סוגי המזיקים שבכל פריט מזון ומה אפשר לעשות נגדם.

     

    חרקים בקמח – איך לזהות ולמנוע

    נתחיל עם המוצר הכי בסיסי שיש לכם במטבח – קמח. שני החרקים הנפוצים ביותר בקמח הם עש הקמח ההודי וחיפושית הקמח, ש"במקרה" יצא שהשמות שלהם ממש מתאימים למה שהם נמשכים אליו.

     

    למה חרקים נמשכים לקמח?

    הקמח מכיל פחמימות ועמילן שמספקים לחרקים האלה אנרגיה זמינה ואת כל מה שהם זקוקים לו כדי להתפתח מזחל לחרק בוגר. מבחינה אבולוציונית הם נמשכים לקמח בזכות חיישנים כימיים רגישים שמזהים את הריח שלו, ומאחר שהוא כל כך נפוץ, הם יכולים למצוא אותו די בקלות, בין אם בבתים ובין אם במחסנים. המרקם של הקמח מאפשר לזחלים של החרקים האלה לנוע בתוכו בחופשיות, ותהליך הטחינה שלו הופך אותו לקל מאוד עבורם לעיכול, זאת ביחס לדגנים שלמים.

     

    איך מזהים שהקמח נגוע בהם?

    כשהם עוד זחלים, החרקים האלה מייצרים לחות בקמח, ולכן אתם תראו בה גושים. בנוסף, יעלה ממנה ריח לא נעים, ותופעה זו נפוצה יותר במקרה של חיפושיות. אחרי שהחרקים גדלים, אתם תתחילו לראות עשים או חיפושיות בארונות המטבח ולא רק בקמח עצמו, ובמקרה של נגיעות ממש חמורה, הקמח אפילו יכול לקבל צבע מעט ורוד. כדי לוודא האם אכן יש חרקים בתוך הקמח, העבירו אותו דרך נפה דקה ובדקו האם נותרים בה חרקים.

     

    איך מונעים חרקים בקמח?

    הדרך הפשוטה והטובה ביותר למנוע חרקים בקמח היא לאחסן את הקמח שלכם בצנצנות זכוכית ובמקום קריר, מוצל ויבש. תוכלו אפילו לאחסן את הקמח במקרר או במקפיא, וכך להאריך את חיי המוצר בו זמנית שתוודאו שלא יהיו בו בכלל חרקים. במקרר הקמח יחזיק למשך עד שנה, ואילו במקפיא יהיה לו תוקף ארוך יותר, אך כדאי לאחסן אותו בתוך שקית ואקום ולהוציא ממנה כמה שיותר אוויר.

     

    למה יש לכם חרקים בפסטה?

    הפסטה עשויה מקמח, לכן הגיוני שיהיו בה אותם מזיקים שתמצאו בקמח, אך תתפלאו לגלות שזה לא תמיד המצב. עשנור הקמח (שזה שם אחר לעש הקמח ההודי) בהחלט יכול לצוץ בפסטה, אך יחד איתו גם עוד חרק שאולי לא תצפו למצוא שם, והוא חדקונית האורז. גם בפסטה, כמו בקמח, יש פחמימות ועמילן שהחרקים האלה ניזונים מהם, אולם בדרך כלל הם מגיעים אליה כשהיא מעט לחה ו/או חמימה. תוכלו לבדוק האם יש חרקים בפסטה שלכם כבר כשתזרקו אותה לתוך סיר עם מים – הפסטה תשקע, בעוד שהחרקים יצופו. כדי למנוע את האפשרות שיצוצו בפסטה שלכם חרקי מזון, אחסנו אותה במקרר במקום בארון.

     

    חרקים באורז – איך הם הגיעו ואיך נפטרים מהם

    האורז הוא המזון העיקרי עבור יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם, ויש גם חרקים שמחבבים אותו מאוד, ובעיקר חדקונית האורז, כפי שמשתמע משמה. היא ככל הנראה הגיעה עם אריזת האורז שקניתם ומפס הייצור של האורז. הנקבה מטילה 2-6 ביצים ביום ישירות בתוך גרגרי האורז (בכל גרגר – ביצה אחת), ולא תמיד תראו סימן לחור בגרגיר, מכיוון שהיא דואגת לאטום אותו. הזחל שיצא מהביצה יאכל את גרגר האורז, יהפוך בתוכו לגולם, ומתוכו הוא יצא כחרק בוגר. גם נובר הלחם ידוע בחיבתו לאורז, אך פחות מאשר החדקונית.

     

    אז איך מזהים אורז נגוע בחרקים?

    במחקר שנערך בשנת 2023 התגלה כי אפשר לזהות את חדקונית האורז בעזרת הקול שצאצאיה מייצרים בתוך גרגרי האורז, בשילוב מערכת ממוחשבת, אבל כמובן שאין לכם אחת כזו בבית. אז באילו אמצעים אתם יכולים להשתמש כדי לזהות את האורז הנגוע? התשובה היא בעזרת חוש המישוש וחוש הראייה. בדקו האם יש גרגרי אורז שמרגישים מעט חמים למגע ביחס לגרגרים אחרים, ובחנו אותם לעומק לראות אם יש בהם צבע שונה או מוזר. אם גיליתם שכן, ובמיוחד אם מצאתם חדקונית בוגרת באורז, מזל טוב (או רע בעצם) – יש לכם חדקונית באורז.

     

    איך שומרים על אורז נקי מחרקים?

    הטריק הוא בדיוק מה שסבתא הייתה עושה – צריך לסנן את הגרגרים אחד-אחד. באופן כללי, מומלץ לשטוף את האורז לפני הצריכה, אך דעו לכם שכלל לא מסוכן לאכול אורז עם חדקוניות בתוכו. כן, זה אולי לא נשמע כל כך טעים או מפתה, אך אתם לא תרגישו אותן, הן ימותו בתהליך הבישול, והן לא מסוכנות לצריכה.

     

    למה יש חרקים בסולת

    חשבתם שחדקונית האורז אוהבת רק אורז? חשבו שנית, כי אם אתם זוכרים נכון היא אוהבת גם פסטה, והאמת היא שהיא גם נפוצה מאוד בסולת. הסולת היא למעשה קצת כמו פסטה – היא גוש קמח עבה יחסית שמאפשר לה להתפתח בתוכו. גם כאן החרקים יגיעו מפס הייצור, וכדי למנוע את התפתחותם, יש טריק שלא כולם מכירים; צריך לאחסן את הסולת בצנצנת עם עלי דפנה. לא רק שזה מרחיק את החדקונית, אלא שאם טוחנים את העלים הם אפילו יכולים לחסל את הצאצאים בזכות הכימיקלים שמופרשים מהם, אך מה שזה לא יכול לעשות זה להרוג את החרקים הבוגרים.

     

    איזה חרקים אפשר למצוא בתבלינים?

    עשנור הקמח, חיפושית הקמח ונובר הלחם – כל אלה יכולים להימצא בתבלינים שבמטבח שלכם, ולאו דווקא באשמתכם. לעיתים מדובר בתבלינים מיובאים שמגיעים עם החרקים האלה בתוכם, ואלו הם לרוב תבלינים חריפים שמכילים יחסית הרבה חומרים שנחשבים למזינים לחרקים, כמו פפריקה, פלפל קאיין, פלפל אדום ואבקת צ'ילי. מה משותף לכולם? הם עשויים מפלפל. אך גם תבלינים אחרים יכולים למשוך מזיקים, כמו כורכום, כוסברה יבשה, כמון וג'ינג'ר.

     

    איך בודקים אם יש חרקים בתבלינים?

    עושים את זה כמו בלש – נעזרים בזכוכית מגדלת. אם אתם רואים יצורים בעלי 6 רגליים ומחושים, אתם כבר מבינים מה זה אומר. חפשו גם תולעים, שיכולים להיות מתים או חיים. כך או כך, אתם תזהו אותם די בקלות, כי הם יהיו בולטים ביחס לאבקת התבלין.

     

    האם יש דרך למנוע חרקים בתבלינים?

    כאמור, החרקים מגיעים לרוב עם התבלין, ככה שלא ממש. מה שאתם כן יכולים לעשות זה להקפיא את התבלינים למשך 4 ימים אחרי שאתם רוכשים אותם, כך שתוכלו לוודא שכל החרקים שאולי הגיעו איתו ימותו ולא יעברו למזונות אחרים שאתם מאחסנים במטבח.

     

    חרקים שמגיעים אליכם בגלל פירות או מזון חשוף

    כאן אנחנו עוברים לקטגוריה אחרת לחלוטין של חרקי מזון, מאחר שכבר לא מדובר במזון יבש שאתם מאחסנים בתוך ארונות המטבח, אלא בפירות שלרוב מאוחסנים בסלסלה או קערה על השולחן או על השיש. החרקים שנמשכים אליהם הם שוב אלו שברורים על פי שמם – זבובי פירות – אך הם לא סתם מגיעים לכל פרי שימצאו. מה שמושך אותם באמת זה פירות רקובים, כשבחלק הרקוב והלח הם מטילים את הביצים שלהם. הדרך למניעה אם כן היא די פשוטה, אל תאחסנו פירות בחוץ, אלא בתוך המקרר. אם בכל זאת אתם מעדיפים להשאיר פירות על השולחן או על השיש, בדקו מדי יום שהם לא רקובים, אפילו לא בנקודה קטנה אחת בהם.

     

    מזונות נוספים שמושכים חרקי מזון

    האמת המרה היא שכמעט כל פריט מזון יבש שיש לכם במטבח יכול למשוך אליו חרקים, ולכן אם אכן גיליתם שיש אצלכם חרקי מזון, מומלץ שתבדקו גם את האריזות שמכילות את המזונות הבאים:

    מזונות שמושכים חרקים אילו חרקים נמשכים אליהם
    🍫קקאו ושוקולד

    עלולים למשוך גם מזיקים נוספים, כמו חולדות ועכברים

    חיפושית הקמח

    עש הקמח ההודי

    נובר הלחם

    🍑פירות יבשים

    זה מקור מצוין לפחמימות עבור החרקים, ויש להם ריח חזק שמושך אותם

    חיפושית הקמח

    עש הקמח ההודי

    זבובי פירות

    נמלים

    🥜בוטנים

    הבוטנים עשירים בחלבון ופחמימות, ויש להם ריח חזק וקליפה יחסית רכה

    חיפושית הקמח
    🧂מלח

    יש חרקים שנמשכים למלח, בו הם מוצאים את הנתרן שנדרש לתפקודי גופם

    חיפושית הקמח
    ☕פולי קפה

    אם הפולים אינם יבשים מספיק, עלולה להתפתח עליהם פטריה שמושכת חרקי מזון

    עש הקמח ההודי

     

    🌰אגוזים

    שקדים, אגוזי מלך ולמעשה כל סוג של אגוז מושך עשים

    עש הקמח ההודי

     

    🌻זרעים וגרעינים

    הזרעים נחשבים למקור מצוין לחרקים לחלבון ופחמימות

    עש הקמח ההודי

    נובר הלחם

    🍞מאפים

    עוגיות, עוגות, לחמים וכדומה – כל מה שעשוי מקמח

    עש הקמח ההודי

    נובר הלחם

    🌽תירס

    התירס מכיל כמות גבוהה של עמילן שנדרש לחרקים כדי להתפתח

    חדקונית האורז
    🫘קטניות

    לא נדיר שיש חרקים בקטניות, כמו שעועית למשל

    נובר הלחם

    שיטות הדברה שונות של חרקי מחסן וחרקי מזון

    עם השנים פיתחו מדבירים מנוסים מגוון שיטות הדברה, לצד דאגה לאחסנה נכונה של המוצרים, הן מבחינת הטמפרטורה והן מבחינת המידוף במחסנים. עם זאת, במקרים שבהם יש התפשטות משמעותית של מזיקים, ניתן לעשות שימוש בשיטת הדברה בערפול. החומרים שבהם נעשה שימוש הם חומרים שאחרי שהם מתאדים הם אינם מזיקים. החומרים הללו מפוזרים באוויר, כאשר בעת הפיזור שלהם הם נדבקים בחרקים המעופפים ומחסלים אותם. לאחר מכן מתבצע ניפוי החומר במטרה לנקות אותו משאריות החרקים המתים.

    אם יש לכם עניין לבצע הדברה יעילה, אתם במקום הנכון. צרו קשר כעת והמדבירים של הדברה בטוחה יחזרו אליכם בהקדם.

    נכתב על ידי ערן קיוותי

    מדביר מוסמך בעל רישיון שטח פתוח מספר 2093

    ערן קיוותי בעלים של חברת הדברה בטוחה חי ונושם את תחום ההדברה כבר למעלה מעשור, בעל רישיון הדברה מורחב למבנים ושטחים פתוחים, מבצע את כל סוגי ההדברות עם חומרים מאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה. מתן ייעוץ בתחום ההדברה לעסקים ומוסדות, שירות מכל הלב ומענה מקצועי לכל שאלה ללא התחייבות.

    מומחה להדברת כל סוגי המזיקים והמכרסמים

    תעודת מדביר מוסמך ערך קיוותי

    אנחנו פה בשבילכם, השאירו פרטים ותגלו חוויית שירות אחרת

      תן אמון הציבור

      צרו קשר

      טלפון: 055-970-5878
      כתובת: ברל כצנלסון, 82 בת ים

      whatsapp
      להצעת מחיר אטרקטיבית חייגו:
      📞 055-970-5878
      whatsapp
      call