איך מזהים ברחשים, מתי כדאי להזמין מדביר נגד ברחשים, כיצד להרחיק ברחשים, עם איזה חומר מרססים אותם, אילו נזקים עושים הברחשים, מה מושך אותם לגינה הביתית, כמה עולה הדברת ברחשים, מה אפשר לעשות נגדם באופן עצמאי ואיזה פתרון הרחקה הוא היעיל ביותר? כל התשובות מחכות לכם כאן.
אם אתם שונאים יתושים, אתם בטח ובטח שונאים את הברחשים, שמגיעים בכמויות הרבה יותר גדולות ויוצרים עקיצות לא פחות מציקות. נחיל ברחשים יכול להרתיע לעיתים, במיוחד באזורים כפריים, במושבים ובקיבוצים, אך בהחלט יש מה לעשות נגדם. כל מה שצריך לעשות זה להרים טלפון אלינו – לחברת הדברה בטוחה – ואנחנו נדאג להגיע אליכם מיד ולבצע הדברת ברחשים כבר באותו יום. אנו מתחייבים להצלחה, כשאנחנו משתמשים בשלל שיטות מתקדמות לצורך ביצוע העבודה, ואתם יכולים להיות בטוחים שאחרי הביקור שלנו לא תצטרכו להתמודד עוד עם ברחשים מעופפים.
סביר להניח שהבעיה היא לא בתוך הבית, אלא מחוץ לבית, כלומר יש מקום כלשהו שהברחשים מזהים אותו כמושלם להטלת ביצים. מבחוץ הם מגיעים לתוך הבית בשעות החמות של היום כדי להצטנן, בין היתר מכיוון שיש בו הרבה לחות, אך אם הם נמצאים בבית באופן קבוע זה מכיוון שיש גם זבל אורגני שמושך אותם, לרוב בניקוז.
מקומות נפוצים שבהם אפשר למצוא ברחשים
אם מצאתם ברחשים קטנים בתוך הבית, מומלץ שתבדקו האם הם נמצאים גם במקומות אחרים, ויתכן אפילו שתוכלו כך להבין מה המקור שלהם. בדקו:
במקרר – יתכן שיש נזילה או שהשארתם אוכל בקופסה פתוחה במקרר.
בכיור – יתכן שנותרים לכם מים עומדים בכיור או זבל אורגני בניקוז.
בגינה – הברחשים יכולים להגיע אחרי גשם כבד או אם יש אדמה רטובה או מים עומדים.
במקלחת – סביר להניח שנותרו מים במקלחת או שיש שם בעיית לחות.
בביוב – עליכם לדאוג לנקות את הניקוז באופן קבוע.
באוטו – סביר להניח שהשארתם אוכל שמשך את הברחשים, או שירד גשם שנאגר על הרכב.
במרפסת – הסיבה העיקרית היא רטיבות, ויתכן שגם האדמה של הצמחים שאתם מגדלים במרפסת.
ברחשים הם חרקים מעופפים קטנטנים שגודלם נע בין 1-4 מ"מ. הם נראים קצת כמו יתושים קטנטנים, כשחלקם יכולים להיות קטנים יותר מחורי רשתות לחלונות, לכן קל להם מאוד לחדור לתוך בתים. יש להם שני כנפיים שעירות שנחות אחת על השנייה בזמן מנוחה וצבעם הוא אפור, אולם אם הם מצצו דם לאחרונה צבעם יהיה אדום-חום. עקב העובדה שהם עוקצים, ביכולתם להעביר מחלות הן לבני אדם והן לבעלי חיים. העקיצות שלהם מזכירות את עקיצות היתושים, והם נוטים לעקוץ בשעות השקיעה.
כמו במקרה של יתושים, גם אצל הברחשים רק הנקבות הן אלו שעוקצות. הבעיה איתם היא שהם קטנטנים הרבה יותר מיתושים, ולכן הם יכולים לעבור דרך חורי רשת חרקים סטנדרטית. ציוד קמפינג למשל מוגן הרבה יותר מהבית שלכם מפני ברחשים, ולכן בהחלט יתכן שתסבלו יותר מעקיצות של ברחשים בבית מאשר בשהייה בתוך האוהל בטבע.
הנזק העיקרי שעושים המזיקים האלה הוא העקיצות שהם גורמים להן. ברחשים בבית ניזונים מדם של בני אדם, מכיוון שהנקבות זקוקות לחלבון שבדם על מנת להתרבות. אנשים שסובלים מאלרגיה יכולים לחוות תסמינים חמורים בעקבות העקיצה, לכן אם אתם יודעים שיש לכם אלרגיה ומתעופפים אצלכם ברחשים קטנים בבית, אל תדחו את הדברת המעופפים. הברחשים ככל הנראה רק יתרבו ולא ייעלמו מעצמם בזמן הקרוב.
המקור העיקרי שמושך את הברחשים לגינה שלכם הוא מים עומדים וחמימים. זה אומר שאם יש לכם למשל בריכת נוי, שלוליות, נזילה מצינור או אפילו סתם בוץ באדמה, תוכלו לראות ברחשים בגינה שלכם בעונות החמות. מסיבה זו, לאחר הריסוס תצטרכו לטפל גם בבעיות שמשכו את הברחשים לגינתכם מלכתחילה. כלומר, הרחקת ברחשים בגינה תיעשה בעזרת ייבוש כל מקורות המים העומדים וטיפול בנזילות שעלולות לגרום להצטברות מים. לעיתים צריך יהיה לטפל גם בפתחי ביוב במידה והם הסיבה להגעת הברחשים.
ההדברה צריכה להתבצע ברגע הראשון שבו מבחינים בנחיל ברחשים בסביבה – אל תחכו עד שהם יתרבו, כי זה יקרה מהר מאוד. מדובר בעונות האביב והקיץ, בהן תוכלו להבחין בברחשים באזורכם. הדברת ברחשים תתבצע ביעילות אך ורק בעזרת ריסוס, אותו צריך לבצע בשעות הבוקר המוקדמות או הערב, על מנת שהחומר הפעיל ייחשף כמה שפחות לאור השמש.
אנחנו מרססים ברחשים אך ורק עם חומרים שהמשרד להגנת הסביבה אישר לצורך מטרה זו, כשיש 2 שנמצאו עלי ידינו כיעילים במיוחד. הראשון הוא טמפריד, שמכיל בטא סיפלוטרין ואימידאקלופריד. באזורים שבהם לא ניתן לרסס עם טמפריד, למשל מקומות שבהם יש בריכות נוי, מאגרי מים או בריכות שחייה, ריסוס נגד ברחשים ייעשה חומר שנקרא ספיר, ובו יש סיפרמטרין ו- MGK-264. את החומר הזה ניתן לרסס ישירות על מים עומדים.
טיפול ברחשים במטבח כולל קירות
את הברחשים קשה מאוד להדביר בריסוס יחידי באופן מוחלט, אולם ריסוס חדשות לבקרים לא יעשה טוב לסביבה, ולכן נדרש טיפול משולב שמטרתו למנוע מתקפה עתידית של ברחשים. לשם כך מומלץ לפזר בשטח המודבר מדבקות נגד ברחשים, בייחוד אם ההדברה נעשית באזור שאליו מגיעים ברחשים באופן קבוע כמו רפתות או לולים. הרחקת ברחשים בבית בדרך כלל תצריך מכם לשפר את האטימות של ביתכם מפני חרקים מעופפים, וזה אומר לתקן חורים קטנטנים ברשתות שמותקנות על החלונות שלכם ולטפל בבעיות רטיבות שקיימות בגינה שלכם.
עלות ההדברה תשתנה בהתאם לכמות חומר ההדברה שבו צריך יהיה להשתמש, וכן סוג ההדברה – האם למשל נעשה ריסוס וכן פיזור של מלכודות דבק. המחיר ההתחלתי של טיפול בברחשים הוא 250 שקלים, ובמחיר זה מסתכמים יותר מ-50% מההדברות שאנחנו עושים למזיק הזה. במקרים אחרים העלות יכולה להגיע גם עד 650 שקלים, למשל להדברה ברפת או בגינה גדולה.
יש כמה פתרונות טבעיים וביתיים לבעיית הברחשים, ואמנם הם לא יעזרו לכם להיפטר מהחרקים האלה בטווח הארוך, אך הם בהחלט יוכלו לספק הפוגה קצרה במקרה של מכת ברחשים בבית.
כדי להיפטר מהברחשים באופן מוחלט עליכם להזמין מדביר שיבצע את הפעולות הבאות:
ריסוס לקירות
טיפול בניקוזים
הדברה מתחת לכיור
הדברת חדרי אמבטיה ושירותים
ריסוס חלונות ורשתות
בדיקת אזורי לחות וחדרים רטובים
הסיבה העיקרית שבגללה הברחשים נמשכים דווקא למטבח ולחדרים הלחים שבבית שלכם היא – כפי שיכולתם לנחש – הלחות. כדי להיפטר מהחרקים האלה לתמיד עליכם:
לטפל בבעיית הלחות והרטיבות באותם חדרים
לוודא שלא יישארו מים עומדים במתקן לייבוש הכלים, על השיש, בכיור או באמבטיה
לוודא שהמשטחים נשארים נקיים ממזון ומפירורים
יש מוצרים שמיועדים להרחקת ברחשים במטבח שתוכלו לרכוש בעצמכם (כאן תוכלו לבדוק שיטות ביתיות להרחקת ברחשים), אולם היעילות שלהם מוטלת בספק, על אחת כמה וכמה כשישנה מתקפה רצינית של ברחשים מעופפים במטבח. אחד הפתרונות שקיימים בשוק הוא שואב קוטל ברחשים, שמתאים גם למעופפים אחרים כמו זבובים, יתושים ועשים. על השואב יש למעשה נורות לד שמושכות את החרקים המעופפים, והם נשאבים לתוכו בעזרת מאוורר שמצוי בו. עלות מכשיר שכזה היא לאו דווקא זולה יותר מעלות ההדברה, וכאמור – היעילות שלו מוגבלת.
כפי שכבר הבנתם עד עכשיו, יש כמה סוגים של מלכודות נגד ברחשים. האחת היא מלכודת הדבק הקלאסית, השנייה היא מלכודת השואב והשלישית היא המלכודת הביתית שביכולתכם להכין בעצמכם. אך איזו מלכודת היא היעילה ביותר? ובכן, מבדיקות שאנחנו ביצענו גילינו שהמלכודת הביתית היא הכי פחות יעילה. החומץ עם הסבון אמנם מושכים אליהם ברחשים, אך בכמות קטנה ולא משמעותית מספיק כדי להיפטר מנחיל שלם.
איך להיפטר מברחשים בבית בדרך יעילה יותר? בעזרת מלכודת השואב. הבעיה עם המלכודת הזו עם זאת היא שהמלכודת עובדת היטב רק כשחשוך, מכיוון שהברחשים צריכים להימשך לאור שהיא מייצרת. בנוסף, המלכודת לא תמיד עושה את העבודה כמו שצריך, ואם רוכשים אחת, כדאי ללכת על מלכודת יקרה ולא זולה. חיסרון נוסף שלה זה שהיא דורשת חיבור לחשמל.
אז איך מרחיקים ברחשים בדרך הכי יעילה? מתברר שמלכודות הדבק הצהובות הישנות והטובות הן הפתרון היעיל ביותר. במחיר זול מקבלים כמות גדולה של מדבקות, כשאחרי זמן קצר הן מתמלאות בחרקים מעופפים עד אפס מקום. ניתן לפזר אותן על שטח נרחב במטעים, רפתות, לולים ואפילו בגינות גדולות, והן מסייעות ללכוד גם חרקים אחרים כמו זבובים, כנימות, צרעות ועוד… אם אתם שואלים את עצמכם איך להעיף ברחשים בדרך הטובה ביותר, לכו על הפתרון הזול של מלכודות הדבק – זה יעשה את העבודה (למחירי הדברה כלליים לכל סוגי המזיקים לחצו כאן).
הדרך היחידה להרוג את כל הברחשים בבת אחת היא בעזרת הדברה ועל ידי ריסוס הברחשים ואזורי הרבייה שלהם, כמו:
כל שיטה אחרת תספק לכם אולי פתרון זמני, אך הדברה היא הדרך היחידה לטפל בבעיה באופן מקצועי ועם תוצאות מובטחות.
אפשר למלא חצי כיור במים רותחים ולפתוח אותו בבת אחת – זה יעזור לנקות את הביוב מברחשים. ניתן גם לשפוך אקונומיקה לניקוז.
כל רטיבות – אפילו הכי קטנה – יכולה למשוך ברחשים. זה כולל רטיבות שנובעת ממזגן מטפטף, מים שנאגרים במקלחת או אפילו נזילה סמויה בקירות.
סביר להניח שמדובר בבעיה שקשורה לצנרת ושהברחשים חיים בביוב. יתכן גם שיש פיצוץ בצנרת שהוביל לרטיבות אשר משכה את הברחשים.
דאגו לסגור את החלונות בשעות שבהן הברחשים נוטים לפלוש לביתכם, וודאו שאין שום מקור של מים עומדים בבית או מאחורי הקירות. הזמינו מדביר או אינסטלטור כדי לטפל בבעיה.