אם נתקלתם בקן צרעות קטן, אתם בטח חושבים לעצמכם "אה, זה רק קן קטנטן, מה כבר יכול להיות?". ובכן חברים יקרים, זו בדיוק הגישה שהצרעות מצפות לה, אבל כמו שאומרים, אל תסתכל בקנקן (או בקטנטן) אלא במה שיש בו.
אנחנו בחברת הדברה בטוחה יכולים להבטיח לכם שהקן הקטן שמצאתם מכיל לא צרעה אחת או שתיים, אלא עשרות, וזה אמנם מתחיל בקטן, אך זה יגדל עוד לפני שתספיקו להגיד "אווץ', משהו עקץ אותי!". אל תתעלמו מהשכנים החדשים שהקימו בית לידכם, ולמדו כעת מה הקן הקטן הזה באמת אומר ומה אתם צריכים לעשות.
כמעט כל צרעה מתחילה את הקן שלה בגודל של כדור קטן. הרי רומא לא נבנתה ביום, וכך גם קן הצרעות לא גדל מיד לממדים עצומים. מה שאתם כן יכולים לעשות זה לזהות את סוג הצרעה לפי הצורה והחומר שממנו עשוי הקן שבנתה.
סוג הצרעה | איך נראה הקן |
צרעה פלכית
(Polistes dominula) |
הקן הוא בעל צורת מטרייה הפוכה עם תאים משושים, והוא לרוב תלוי על ענפים או מתחת לגגות. |
צרעה טייחת שחורת-חזה
(Sceliphron spirifex) |
הקן בנוי מבוץ ונראה כאילו שהוא עשוי מטיח. יש לו בדרך כלל פתח בולט אחד. |
צרעה גרמנית
(Vespula germanica) |
הקן נראה כמו כדור ויש לו מספר פתחים. בדרך כלל הצרעות בונות אותו בארגזי תריסים, ארונות חשמל, בסדקים בקירות, אך לעיתים גם בתוך האדמה. |
אפילו אם הקן קטן מאוד, הדבר החכם והנכון ביותר לעשות זה להתרחק ממנו כמו מאש. אל תתנו לגודל שלו להטעות אתכם – הקן מכיל הרבה יותר צרעות ממה שנדמה לכם, ויתכן אפילו שתראו עליו וסביבו יותר צרעות ממה שנראה שיכולת להיכנס לתוכו. בפנים יהיו עוד הרבה ביצים וזחלים שיגדלו בסופו של דבר להיות צרעות בוגרות, וזה יקרה מהר יותר ממה שאתם יכולים לדמיין.
אין פה באמת שאלה, כי תמיד כדאי להיפטר מקן הצרעות, ועל אחת כמה וכמה כשהוא קטן ועוד לפני שהוא גדל. שאלו את עצמכם את השאלות הבאות ותבינו האם צריך להסיר אותו בדחיפות:
באביב קל יותר להיפטר מקני הצרעות, מאחר שהם קטנים יותר ועוד לא הספיקו לגדול לממדים הסופיים שלהם. מנגד, אם מצאתם קן של צרעות בחורף – בין אם קטן ובין אם גדול – סביר להניח שהוא לא פעיל וגם לא יהיה פעיל באביב ובקיץ הבאים. הצרעות בונות קן חדש בכל עונה.
האם הקן באמת מהווה סכנה או שהוא נמצא במקום שאף אחד לא מתקרב אליו? אם למשל הקן ממוקם בקרבת הבית, בחלון או במרפסת או קן בקירות של מעטפת הבית, כדאי להיפטר ממנו ומהר. אם הוא הוקם על עץ איפשהו שאתם אפילו לא יודעים למצוא אותו, ואתם רק רואים כמה צרעות בודדות מתעופפות, יתכן שתרצו לחסוך על ההדברה, אך בכל זאת אנחנו ממליצים לטפל בו לפני שהוא נהיה בעיה רצינית. גם קן שנמצא בקרבת גן ילדים או בית ספר חייב טיפול.
עקיצת צרעה עלולה להיות מסוכנת מאוד למי שאלרגי, ולכן אם יש לכם בן בית אלרגי, אל תיקחו סיכון. ראיתם צרעה אחת? זה מספיק כדי להזמין מדביר שייפטר מהקן ויחסוך מכם הרבה צרות ובעיות בריאותיות.
לא משנה מה גודל הקן, סביר להניח שתראו עליו צרעות במהלך היום כל עוד הוא פעיל, או לכל הפחות צרעות שיוצאות ממנו ונכנסות אליו. מנגד, אם אתם לא רואים צרעות בסביבת הקן, ניתן לשער שהוא ריק, אך אל תנסו להיפטר ממנו לבד במצב שכזה. או שתשאירו אותו, או שתזמינו מדביר שיטפל בו.
הצרעות השחורות עם האגן הצהוב הצר הן צרעות טייחות, והן הרבה פחות מסוכנות ותוקפניות משאר סוגי הצרעות. זה לא אומר שהן לא יכולות לעקוץ, אך ספק שיעשו זאת אם לא תטרידו אותן. אם הקן שלהן לא מפריע לכם בשום צורה, תוכלו להשאיר אותו, אך דעו לכם שהוא יגדל ויהפוך להיות מטרד אסתטי מכוער מאוד.
אחרי שהמלכה מקימה את הקן, היא מתחילה להטיל את הביצים הראשונות, שהצרעות הפועלות שיצאו מהן ירחיבו אותו לאורך הזמן. המלכה עצמה לא יוצאת מהקן, ויש לה פועלות שעושות זאת בשבילה. המלכה תטיל עוד ביצים, אך הפועלות ידאגו לאסוף מזון, לטפל בזחלים ולשמור על הקן, כמו גם לבנות תאים נוספים בשביל שהמלכה תוכל להטיל בהן עוד ועוד ביצים ותפיק עוד ועוד צרעות פועלות. כך קצב התרחבות הקן הוא הדרגתי ואקספוננציאלי, לכן גם אם הוא קטן, מהר מאוד הוא יהפוך להיות גדול.
אם הקן קטן, זה הזמן המושלם לטפל בו. זה יהיה בתחילת תקופת האביב, כשיש בו עוד כמות קטנה (יחסית) של צרעות, ועל כן הטיפול יהיה פחות מסובך ומסוכן. ככל שהקן מתפתח לאורך הקיץ, הוא גדל ומכיל יותר צרעות, וזה בתורו יגביר את הסיכון ואת הקושי לטפל בו. זה יתבטא בסופו של דבר במחיר שאתם משלמים על ההדברה, לכן כל עוד הקן הוא בגודל אגרוף, כדאי מאוד לטפל בו כבר בשלב זה.
יש לנו 2 דרכים עיקריות לטפל בקן הצרעות, ואנחנו בהדברה בטוחה בוחרים בכל שיטה בהתאם למיקום וסוג הקן, וגם לגודל שלו.
1. שיטה ראשונה – ריסוס
אנחנו משתמשים בחומרי הדברה נוזליים או מוקצפים, כמו למשל "צרעון" או "דיפטרון א'.ס'". החומרים האלה כמובן מאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה. הריסוס לא מתבצע על כל צרעה באופן פרטני, אלא על הקן כולו, והוא מתאפשר כאשר יש גישה נוחה לקן וניתן להגיע אליו בקלות. גם אם הקן נמצא בגובה רב, אל תדאגו. אנחנו משתמשים במרסס עם פייה ארוכה שיכול להגיע לגובה של מספר מטרים.
2. שיטה שנייה – איבוק
כשקשה מאוד או בעייתי לגשת לקן, או אם הקן לא כל כך קטן, נעדיף להשתמש באבקה לקטילת הצרעות. למשל אם הקן נמצא בתוך תריס הגלילה או בקיר ומתפשט על שטח רב, אנחנו נפזר אבקה שמתפשטת גם כן על שטח גדול ומבטיחה שכל הצרעות שיבואו איתה במגע ימותו תוך רגע. זה פתרון פחות ממוקד, אך יעיל באותה מידה.
בסוף תהליך הריסוס או האיבוק, אנחנו מפרקים את הקן ומפנים את כל השאריות שלו.
המחיר לטיפול בקני צרעות קטנים נע בין 250-450 ₪, ומשתנה בעיקר בהתאם למיקום הקן. ככל שהקן נמצא במקום שהגישה אליו נוחה יותר, וכמובן ככל שהוא קטן יותר, כך המחיר שתשלמו על הדברת צרעות יהיה נמוך יותר. אם זה קן פצפון שקטן יותר מגודל של כף יד, תוכלו לצפות לשלם מחיר זול במיוחד על ההדברה, אז שווה להדביר בזמן.