אם מצאתם קן צרעות מבוץ על קירות הבית או בית העסק, זה יכול להיות די מלחיץ, אבל כבר עכשיו נעזור לכם להירגע.
דבר ראשון דעו שהגעתם למקום הנכון, כי אנחנו בחברת הדברה בטוחה מנוסים מאוד בהתמודדות עם צרעות, ונוכל ללמד אתכם כל מה שאתם צריכים לדעת על קן הבוץ כדי שתבינו כיצד לזהות את סוג הצרעה שבנתה אותו, האם היא מסוכנת ומה כדאי לעשות.
בגדול יש 4 סוגים עיקריים של צרעות שתוכלו להיתקל בהן בישראל, ומבין כולן הצרעה הטייחת היא זו שבונה קנים שעשויים מבוץ. שאר הצרעות בונות את הקן שלהן מחומר דמוי נייר, אולם הצרעה הטייחת משתמשת בבוץ כמו בטיט ובונה בעזרתו את הקן שלה. זה מאפשר לה לבנות קן עמיד מאוד שמגן על הצאצאים שלה היטב מכל תנאי מזג האוויר ומטורפים פוטנציאליים, שהם בעיקרם ציפורים.
סוגי צרעות | האם הצרעה בונה קן מבוץ? |
צרעה גרמנית (Vespula germanica)
הצרעה המסוכנת הקלאסית שכולם מכירים בצבע שחור-צהוב |
❌לא |
צרעה מזרחית (Vespa orientalis)
צרעה חומה עם כתמים צהובים על הראש והבטן |
❌לא |
צרעה טייחת שחורת חזה (Sceliphron spirifex)
צרעה שחורה עם מותן ארוך, צר וצהוב |
✅כן |
צרעה פלכית (Polistes dominula)
דומה מאוד לצרעה הגרמנית, אך המחושים שלה צהובים ולא שחורים |
❌לא |
הסימן הראשון והברור ביותר זה שהקן ייראה כאילו שהוא עשוי מבוץ (ברור!), אך יש עוד כמה מאפיינים שנפוצים לקן שכזה. אחד מהם זה שהצרעה הטייחת לרוב בונה אותו במקומות מחופים בתוך או מסביב לבית, ולא על עצים למשל כמו צרעות אחרות. הצרעה הטייחת אף מעדיפה קירות בריקים או סטוקו, כי קל לה מאוד להצמיד את הקן לקירות כאלה. כחלק ממבנה הקן, יתכן שיהיה לו צינור אחד גלוי עם פתח גדול מספיק שהצרעה יכולה להיכנס דרכו, או פשוט פתח גדול. בהתאם לגודל הקן, יתכן שיהיו עוד צינורות או פתחים שכאלה. כל פתח למעשה מוביל לתוך תא שבתוכו יש צרעות צעירות, והצרעה האם מאכילה אותן שם בעכבישים (יאמי!).
הצרעות שחיות בקן הבוץ אמנם נראות מסוכנות, אך הן למעשה מסייעות במידת מה להיפטר מעכבישים ברחבי הבית, ותשמחו לשמוע שהן לא עוקצות בני אדם כל עוד לא מטרידים אותן. לכן קן צרעות מבוץ לא באמת מסוכן, אך הוא כן עלול להרתיע אנשים שלא מבינים את המשמעות שלו ולא מכירים את הצרעות שחיות בו. כך לדוגמה, אם מדובר בבית עסק, קן של צרעות – מבוץ או מכל חומר אחר – עלול לגרום לאנשים להעדיף שלא להתקרב לבית העסק שלכם, מה שכמובן יפגע לכם בהכנסות. אז אמנם אין פה עד כדי כך סכנה בריאותית, אך כן קיימת סכנה כלכלית.
כפי שהבנתם, לא צריך להילחץ. אבל זה גם לא אומר שאתם צריכים ללכת להביא מטאטה ולנסות לשבור את הקן שמצאתם כדי להיפטר ממנו. גם אם אתם בטוחים ב-100% שמה שאתם רואים זה קן בוץ של צרעות, תמיד כדאי להתייעץ עם חברת הדברה, ולכל הפחות לשלוח אלינו תמונה בוואטסאפ כדי שנזהה במדויק האם אכן מדובר בקן שאינו מסוכן. זה לא עולה לכם כסף, ואנחנו נוכל להסביר לכם מה אתם צריכים לעשות כדי להיפטר מהקן.
על אף שלא מדובר בצרעה מסוכנת, יש הרבה סיבות טובות להיפטר ממנה ומהקן שלה. בראש ובראשונה, וכמו שכבר ציינו, נוכחות הקן עלולה לפגוע בתפקוד העסק שלכם, ובאופן כללי הוא פוגע באסתטיקה של המבנה. יתרה מכך, אם הקן נבנה באזור שבו יש דלת או חלון, הוא עלול להפריע לפתוח ולסגור אותם. לפעמים הצרעות בונות קן גם בפתחי אוורור, מה שחוסם את זרימת האוויר. בקיצור, צריך להיפטר מהקן, ואין כל כך סיבה לתת לו להמשיך לשגשג ולגדול.
הצרעות שבונות קני בוץ לא עוקצות אם לא מפריעים להן, אך תהליך הריסת הקן שלהן בהחלט יפריע להן, והן כן ינסו לעקוץ את מי שינסה להשמיד את הבית שלהן. לכן כדאי להשאיר את הריסת הקן למדביר מקצועי, כשאנחנו בחברת הדברה בטוחה נוכל לעשות זאת עם ציוד המגן הנדרש ובאופן שלא יסכן אף אדם אחר שנמצא בסביבה. כך אנחנו עושים את זה:
תחילה עלינו לזהות האם אכן מדובר בצרעה טייחת שחורת חזה, מכיוון שזה ישפיע על אופן הטיפול בקן וגם על דרך הדברת הצרעות. אם אכן זיהינו שזו הצרעה שבנתה את קן הבוץ, נבדוק האם היא מסכנת את הסביבה, ונשקול טיפול בלילה (או פשוט בשעות החשכה) כשהיא נחה בתוך הקן ופחות פעילה. אם מנגד גילינו שמדובר בצרעה אחרת ומסוכנת יותר, כמו למשל צרעה גרמנית, נעריך מחדש את המצב ונעדכן אתכם לפני שנפעל.
לפני שמפרקים את הקן, צריך לנטרל את הצרעות שחיות בו, ואת זה אנחנו עושים לאחר שלבשנו על עצמנו חליפת מגן מלאה. את הקן והצרעות שחיות בו אנחנו מנטרלים בעזרת דבק שמיועד לשיתוק צרעות ושאנחנו מרססים ישירות בתוך הקן. אחרי שאנחנו מוודאים שהצרעה לא יכולה לעוף (לעיתים היא פשוט תיפול מהקן), אנחנו יודעים שאפשר לפרק את הקן בבטחה.
צריך להסיר את הקן בזהירות כדי שלא לפגוע בשלמות המבנה, ולגרד אותו בסבלנות עם שפכטל, מאחר שהוא עלול להשאיר סימנים על הקיר והתקרה. בשלב זה עלולים ליפול עכבישים מהקן, אך אל דאגה – הם כולם משותקים ולא יתחילו להתרוצץ ברחבי הבית. אחרי שגירדנו והסרנו את כל חלקי הקן, אנחנו אוספים אותם בשקית, מנקים את האזור ונפטרים מכל הזבל. לבסוף ואם צריך, אנחנו מנקים גם את הקיר עם מים כדי להסיר שאריות מהקן שנדבקו חזק והכתימו את הקיר.
המחיר שאנחנו גובים על השירות הוא 250-450 ₪, והוא משתנה בעיקר לפי מיקום הקן. למשל, אם הקן נמצא במקום שהגישה אליו ממש בעייתית, המחיר להדברה יתקרב לרף העליון של הטווח. אם תתארו לנו במדויק איפה נמצא הקן ותשלחו לנו תמונה שלו, נוכל לתת לכם הצעת מחיר מדויקת בטלפון ללא התחייבות, כך שתוכלו לדעת בדיוק כמה זה יעלה לכם עוד לפני שתזמינו אותנו. השירות שאנחנו מספקים לזיהוי קן צרעות בוואטסאפ הוא חינם!